اجتماعی

مهاجرت صد و پنجاه هزار ایرانی در سال و عواقب آن

بخشی از نیروی کار بیکار ایران  در جستجوی آینده بهتر از کشورشان خارج می شوند. اما کشورهای مختلف مهاجر پذیر فقط به آن عده که دارای تحصیلات و مهارت کاری هستند خوش آمد می گویند.

 

پناهنده نیوز – هرسال هزینه های زیادی برای تربیت نیروی کار ماهر در ایران انجام می شود و بخشی از بودجه سالانه به این مسئله اختصاص دارد. اما شاید در ایران این کار نوعی سرمایه گذاری بر باد رفته باشد.

به نقل از شرق، سالانه حدود ۱۵۰‌هزار جوان ایرانی در جست‌وجو برای یافتن وضعیت اقتصادی بهتر به کشورهای دیگر مهاجرت می‌کنند که این روند می‌تواند منجر به کاهش قابل‌توجه نیروی کار ماهر در میان‌مدت شود.

بانک جهانی در گزارشی که از وضعیت اقتصادی ایران منتشر کرده است، برآورد کرده بیش از  60‌درصد جمعیت ۷۳‌میلیون‌نفری ایران زیر ۳۰سال هستند. در نتیجه حدود ۷۵۰‌هزار جوان ایرانی سالانه وارد بازار کار می‌شوند که بخش عمده‌ای از آنها از کار بیکار یا از جست‌وجو برای یافتن کار ناامید می‌شوند و به خیل جمعیت غیرفعال از نظر اقتصادی می‌پیوندند.

ظاهرا بخشی ازاین نیروی کار بیکار در جستجوی آینده بهتر از کشورشان خارج شوند. اما کشورهای مختلف مهاجر پذیر فقط به آن عده که دارای تحصیلات و مهارت کاری هستند خوش آمد می گویند. تحقیقات و مستندات متعددی در این مورد وجود دارد: (خبر آنلاین ۱۳۹۱)

 هفتاد درصد مهاجران ایرانی در آمریکا مهاجر ماهر با تحصیلات دانشگاهی هستند

براساس مطالعه کارینگتن و دتراژیاچ دو جمعیت شناس بزرگ آمریکایی تعداد مهاجران ایران به ایالات متحده در سال ۱۹۹۰، ۱۵۰۹۰۶ نفر بوده است که از میان آنها ۱۰۵۵۲۶ نفر، افراد دارای تحصیلات ،۱۹۹۰دانشگاهی بوده اند. بنابراین ملاحظه می شود که تنها در سال ۱۹۹۰ ، حدود ۷۰ % از مهاجران ایران به ایالات متحده، مهاجرین ماهر با تحصیلات دانشگاهی بوده اند.از طرف دیگر آمارهای منتشر شده از سوی صندوق بین المللی پول نشان می دهد که ایران از لحاظ فرار مغز ها، در میان ۶۱ کشور در حال توسعه، رتبه نخست ر ا دارد.سایر آمار ها هم مهاجرت رو به رشد ایرانیان تحصیل کرده به خارج از کشور در دوره ۱۹۷۳، ۱۹۹۳ را نشان می دهد، به گونه ای که در این دوره به طور میانگین هر سال نزد یک به دوازده هزار نفر نیروی کارشناس از ایران به دیگر کشورها مهاجرت کردند.

بیست درصد پزشکان ایرانی در آمریکا مشغول به کار هستند

 از طرف دیگر بر اساس مطالعات صورت گرفته از دانشگاه های علوم پزشکی کشور و محققان دانشگاه علوم پزشکی مازنداران به نقل از مجله علمی نامه علوم اجتماعی وابسته به دانشگاه تهران در اواخر دهه ۸۰، حدود پنج هزار پزشک ایرانی در امریکا مشغول به کار بوده اند که حدود چهار هزار نفر از آنان دوره های عمومی پزشکی را در ایران گذرانده اند و برای تخصص به امریکا مهاجرت نمودند. همچنین اخیرا حدود سه هزار پزشک ایرانی برای دور ه های تکمیلی از آمریکا پذیرش گرفتند . یعنی حدود هشت هزار پزشک ایرانی در امریکا به سر می برند و به عبارت روشن تر حدود ٢٠درصد از پزشکان ایرانی در امریکا مشغول به کارند .

سیاستهای جمعیتی جمهوری اسلامی

بر اساس مواضع اعلام شده از سوی رهبر جمهوری اسلام در مورد لزوم افزایش جمعیت، دستگاههای قانون گذاری و اجرائی ایران به بهانه کمبود نیروی کار در آینده، اقدامات و راهکارهای متعددی را پیش گرفته اند. در حالی که برای مسئله فرار نیروی کار ماهر از کشور جز شعار دادن کاری از پیش نرفته است.

متخصصان مسائل جمعیتی می گویند: به وضوح آشکار است که مسئله تنظیم جمعیت یک کشور نیاز به برنامه ریزی دارد. مسئله تشویق یا نهی زاد و ولد فقط یکی از جنبه های برنامه ریزی جمعیتی می باشد. سامان دهی به مسائل مهاجرتی، توسعه اقتصادی و کارسازی و کاریابی از جنبه های مهم دیگر سیاستهای کلان تنظیم جمعیت می باشد.

منتقدان سیاستهای اجتماعی حکومت جمهوری اسلامی معتقدند که حل مسئله مهم نیروی کار آینده برای ایران، تنها از طریق زاد و ولد یا می تواند نشانه عدم آگاهی مسئولین و رهبران جامعه باشد، یا تشویق زاد و ولد از سوی طراحان آن اهداف دیگری دارد که نمی خواهند آشکارا آن را بیان نمایند.

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا