مهرماه امسال همه کودکان پناهجویان افغان در ایران به مدرسه خواهند رفت؟

به تازگی رهبر جمهوری اسلامی دستوراتی برای جلب رضایت افغانهای مقیم ایران صادر کرده که دلایل خاصی برای آنها ذکر می شود.
به گزارش پناهنده نیوز، ۲۵۰ هزار کودک افغان که در ایران دارای مدارک قانونی پناهندگی هستند و نیم میلیون که فاقد این مدارک هستند، ممکن است امسال بتوانند بدون مشکل در مدارس ایران ثبت نام بکنند. این مسئله را رسول اسلامی مدیرکل آسیای غربی وزارت امور خارجه اعلام کرد. او با بیان اینکه درحالحاضر ۳۴۰ هزار دانشآموز و ۱۲ هزار دانشجوی افغان در سراسر کشور مشغول به تحصیل هستند، گفت: در سال تحصیلی جاری دولت ایران سعی کرده است زمینه ثبتنام همه کودکان لازمالتعلیم افغان را در ایران بدون تبعیض و همانند دانشآموزان ایرانی فراهم کند.
به نقل از شرق، آقای اسلامی با تأکید بر اینکه تعداد ۵۰۰ هزار نفر از یک و نیم میلیون پناهنده غیررسمی افغان، کودکان زیر ۱۸ سال هستند، گفت: دسترسی به آموزش برای این گروه بسیارمهم است و فقدان آموزش میتواند موجبات فقر فرهنگی و افزایش خشونت اجتماعی در میان مهاجران را فراهم کند. وی ادامه داد: موضوع کودکان افغان پناهنده و مهاجر فراتر از ماده ۲۲ کنوانسیون حقوق پناهندگان سازمان ملل است و بر این اساس همه قبول داریم اصل لزوم آموزش اتباع غیرایرانی امری پذیرفتهشده است.
مدیرکل آسیای غربی وزارت امور خارجه با بیان اینکه اولین مسئله، تأمین بودجه برای آموزش این کودکان است، گفت: آییننامه نحوه آموزش اتباع خارجی مصوب ۱۳۸۲، مجوز تعیین شهریه دانشآموزان مهاجر را مشخص کرده است؛ هرچند که عدهای این موضوع را مخالف ماده ۲ کنوانسیون حقوق پناهندگان میدانند.
وی توضیح داد: براساس کنوانسیون مذکور، دولتهای عضو کنوانسیون باید امکان آموزش به پناهندگان را همانند اتباع خود در اختیار این افراد قرار دهند و با توجه به اینکه ما در مدارس والدین را ترغیب به مشارکت در طرح خودیاری میکنیم، بنابراین مشارکت پناهندگان در این طرح تبعیض نیست.
اسلامی خاطرنشان کرد: حضور بیش از ۲/۵ میلیون مهاجر رسمی و غیررسمی افغان در ایران، که جمعیتشان از جمعیت برخی کشورهای منطقه بیشتر است، بودجه عظیمی را در شرایط تحریمی به خود جذب کرده است.
این سخنان در نشست “هماندیشی عدالت اجتماعی و آموزش کودکان پناهنده در ایران” گفته شد که هفته گذشته با حضور مسئولان ارگانهای مختلف داخلی و بینالمللی در سالن ویآیپی برج میلاد برگزار شد. در این نشست علاوه بر مسئولان وزارت خارجه و مدیران اداره آموزش امور اتباع و مهاجران خارجی وزارت کشور، “سیوانکا داناپالا” رئیس دفتر نمایندگی سازمان ملل در امور پناهندگان در ایران نیز شرکت داشت.
در این نشست تاکید شد که باید پس از دستور آیت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی مبنی بر اینکه همه کودکان افغانستانی، چه آنها که دارای شرایط قانونی حضور در ایران هستند و چه آنها که مدارک قانونی حضور در ایران را ندارند، باید در مدارس دولتی ثبتنام شوند. گفته می شود که اخیرا با توجه به بالا رفتن نیاز سپاه پاسداران به نیروی مهاجران افغانی برای حضور در درگیریهای سوریه به نفع بشار اسد، رهبر جمهوری اسلامی دستوراتی برای جلب رضایت افغانهای مقیم ایران صادر کرده است که این دستور ثبت نام همه کودکان افغان در مدارس ایران نیز از جمله آنهاست.
سیوانکا داناپالا رئیس دفتر نمایندگی سازمان ملل در امور پناهندگان در ایران هم در همایش “هماندیشی عدالت اجتماعی و آموزش کودکان پناهنده در ایران” با اشاره به اینکه ایران در زمینه سوادآموزی اتباع بیگانه استثنای خاصی است، گفت: ایران میزان سوادآموزی پناهندگان خود را در ۳۰سال از شش درصد به ۶۰ درصد رسانده است و این موضوعی مثالزدنی است. داناپالا با استقبال از دستورآیت الله خامنه ای گفت: ما منتظر هستیم روشهای قانونی برای اجرای دستور هرچهسریعتر تدوین و اجرا شوند. در مورد کمکها هم میخواهم به ۱۲ موردی اشاره کنم که قرار شده براساس آن پناهندگان از پرداخت شهریه معاف شوند.
در ادامه این همایش مدیر اداره آموزش امور اتباع و مهاجران خارجی وزارت کشور، واعظ مهدوی از سازمان مدیریت، احمد میدری معاون رفاهی وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی، مظفر الوندی دبیر مرجع ملی حقوق کودک، محمد دیمه ور معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش نیز حضور داشتند و سخنانی ایراد کردند. فاطمه اشرفی مدیر انجمن حامی انجمن فعال در زمینه آموزش کودکان افغان نیز مجری این همایش بود.