پناهندگان در آلمان از بررسی مجدد تا طرح خدمت و مراکز ترانزیت

پارلمان آلمان به تازگی قانونی را تصویب کرد که طبق آن پناهجویان پذیرفته شده موظفند تا در بررسی مجدد پروندهشان با اداره فدرال مهاجرت و پناهندگی همکاری کنند.
پناهنده نیوز – صدراعظم آلمان که از حامیان اصلی پناهجویان و پناهندگان در اروپا محسوب میشود و همواره مدافع سیاست درهای باز بر روی پناهجویان بوده، حالا تحت فشار بسیار زیادی از این بابت قرار دارد و به همین دلیل مجبور است تا با برخی سیاستهای سختگیرانه در مورد پناهجویان موافقت کند. گفته میشود آنگلا مرکل به تازگی در جائی اعلام کرده که پناهندگان پذیرفته شده ای که برای تعطیلات به کشور خود برمیگردند باید تحت بررسی مجدد قرار بگیرند. از سوی دیگر اداره مهاجرت آلمان پرونده برخی پناهندگانی را که در آن کشور با ادعای تغییر دین و مسیحی شدن پذیرفته شده اند مورد بررسی مجدد قرار میدهد. این موضوعات با توجه به مسئله بررسی پرونده پناهندگان پذیرفته شده بعد از سه سال که از سال ۲۰۱۶ میلادی مطرح شد چندان عجیب به نظر نمیرسند.
مطابق این قانون؛ پناهندگانی که بعد از سال ۲۰۱۵ میلادی پناهندگی آنان در آلمان پذیرفته شده، بعد از ۳ سال باید پرونده شان توسط “بامف” یا اداره امور مهاجرت و پناهندگی آلمان مورد بررسی مجدد قرار بگیرد تا معلوم شود همچنان استحقاق دریافت پناهندگی را دارند یا نه.
این قانون فقط در مورد پناهندگانی است که به عنوان پناهجو به آلمان وارد شده اند و از آن کشور پناهندگی دریافت نموده اند و شامل حال پناهندگانی که پناهندگی خود را از یو ان اچ سی آر در خارج آلمان گرفته اند و بعد به آلمان منتقل شده اند نمیشود. پذیرفته شدگان توسط کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل به عنوان پناهنده دائمی شناخته میشوند.
به نقل از صدای آلمان، پارلمان آلمان روز پنجشنبه ۱۷ آبان (هشتم نوامبر۲۰۱۸ میلادی)قانونی را تصویب کرد که طبق آن پناهجویان پذیرفته شده موظفند تا در بررسی مجدد پروندهشان با اداره فدرال مهاجرت و پناهندگی همکاری کنند.طبق قانون جدید پناهجویان موظف هستند برای شفافیت بخشیدن به برخی از موارد پرونده خود، مانند هویت یا اطلاعات جدید دیگر، با اداره مهاجرت همکاری کنند. قانون جدید با آرای نمایندگان احزاب حاکم و همچنین حزب دمکرات آزاد آلمان و حزب پوپولیست آلترناتیو برای آلمان معروف به ای اف دی تصویب شد. در واقع تقریبا در مورد تصویب این قانون اجماعی از سوی همه گرایشهای سیاسی حاکم و غیر حاکم در آلمان وجود داشت.
تنها حزب چپ ها در پارلمان از این قانون انتقاد کرد و آن را اذیت و آزار پناهجویان خواند. یکی از اعضای این حزب در بوندستاگ یا پارلمان آلمان گفت این مسئله کار ادارات مربوط به مهاجرت را هم بیشتر میکند.
مراکز ترانزیت پناهجوئی
در اوایل تابستان سال جاری (۲۰۱۸ میلادی) هم بر سر مسائل مربوط به پذیرش پناهجویان در آلمان اختلاف عمده ای بین خانم مرکل صدر اعظم و احزاب هم پیمانش در پارلمان به وجود آمد و تا جائی پیش رفت که نزدیک بود ائتلاف حاکم را از هم بپاشد. ولی خانم مرکل و وزیر کشور آلمان پس از چندین هفته بحث و مشاجره سرانجام بر سر سیاست پناهجویی به توافق رسیدند. با کوتاه آمدن خانم مرکل، طبق توافق دو حزب سوسیال مسیحی یعنی حزب وزیر کشور و دموکرات مسیحی یعنی حزب صدراعظم، قرار شد در مرزهای آلمان با اتریش مراکز ترانزیت پناهجویی ایجاد شوند.
به گفته رهبران دو دو حزب مسیحی آلمان، این توافق در راستای “هدایت و نظمدهی و تا حد امکان ممانعت از مهاجرت ثانویه” در اروپا انجام شد.مهاجرت ثانویه به پدیدهای گفته میشود که در آن مهاجران ثبتنام شده در کشورهای دیگر، به امید دستیابی به امکانات بهتر یا به امید شانس بهتر برای پذیرش درخواست پناهندگیشان، به کشوری دیگر میروند.
بعد از توافق مذکور در مرز آلمان با اتریش مراکز ترانزیت ایجاد شد تا به این ترتیب از ورود پناهجویانی که پیشتر در یک کشور عضو اتحادیه اروپا درخواست پناهندگی دادهاند به آلمان جلوگیری شود.این پناهجویان از همانجا به کشورهایی پس فرستاده میشوند که پس از ورود به قلمرو اروپا در آنجا تقاضای پناهندگی خود را به ثبت رسانده بودند.
خدمت یک ساله برای پناهجویان در آلمان
اما در اواخر تابستان امسال موضوع دیگری در رابطه با پناهجویان و پناهندگان در آلمان بحث برانگیز شد. آن زمان برخی شخصیتهای حزب دموکرات مسیحی آلمان (حزب حاکم خانم مرکل) میگفتند که اگر پناهجویان به مدت یک سال در امور خدماتی برای جامعه به کار گماشته شوند، امر همپیوندی آنان با جامعهی آلمان میتواند موفقتر پیش رود.
اولین بار این دبیر کل حزب دموکرات مسیحی آلمان بود که به رسانههای این کشور گفت: اگر پناهجویان داوطلبانه یا اجباری خدماتی یکساله انجام دهند، این کار در خدمت همپیوندی آنان با کشور و جامعه خواهد بود.او افزود که البته هنوز در این مورد تصمیمی گرفته نشده است، اما به باور او “چنین امری آمادگی پذیرش پناهجویان نزد ما را در میان مردم آلمان افزایش میدهد“.
بحث در این زمینه چند هفته پیشتر از این سخنان دبیرکل حزب حاکم، از سوی حزب دموکرات مسیحی آلمان مطرح شده بود. بحثی که موضوع آن بر سر خدمات اجباری عمومی یا به عبارتی “یکسال اجتماعی” برای مردان و زنان جوان پناهجو در ارتش آلمان یا در حوزهی خدمات اجتماعی بود.
دبیرکل حزب دموکرات مسیحی آلمان گفت که چنین ایدهای از سوی پایهی حزب دموکرات مسیحی مطرح شده و اعضای حزب خواهان وارد کردن این اصل در برنامه جدید حزب شدهاند. بسیاری از اعضای حزب دموکرات مسیحی آلمان خواهان خدمات اجتماعی یکساله برای مردان و زنان هستند. اما آنان اصل را بر این میگذارند که این خدمات یکساله فقط شامل شهروندان آلمانی نشود، بلکه پناهجویان و آن دسته از متقاضیان پناهندگیرا هم دربرگیرد که به سن قانونی رسیدهاند و در آلمان زندگی میکنند.
البته بلافاصله بعد از طرح این برنامه از سوی حزب حاکم دمکرات مسیحی، مهمترین هم پیمان آنها در پارلمان و دولت یعنی حزب سوسیال دمکرات با این برنامه مخالفت کرد. دبیر کل حزب سوسیال دموکرات آلمان این طرح را یک حرکت پوپولیستی برای سرپوش گذاشتن بر مشکلات دیگر خواند.