خاورمیانه

مرگ ۲۰۰ پناهجو و مفقود شدن ۱۴۰ مهاجر در دریای مدیترانه

پس از انتشار آمار وحشتناک جان باختنِ حدود ۷هزار و ۵۰۰ پناهجو در سال ۲۰۱۶، اکنون بار دیگر قایقها در سواحل لیبی پی در پی تراژدی می آفرینند.

به گزارش پناهنده نیوز، در حالی که روزسوم فروردین ماه ۱۳۹۶ یک سازمان امداد اسپانیایی به نام پی او ای اعلام کرد که بیم آن می‌رود بیش از ۲۰۰ پناهجوئی که می‌خواستند خود را با قایق از لیبی به اروپا برسانند، در دریای مدیترانه غرق شده باشند، یک تبعه کشور غنا که در مدیترانه از آب گرفته شد به کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل گفته که شناوری که او بر آن سوار بود و دچار حادثه شد، چند روز پیش از سواحل لیبی با حدود ۱۴۰ مسافربهراه افتاد و روز سه شنبه ۲۸ مارس (۸ فروردین) غرق شد.

پس از انتشار آمار وحشتناک جان باختنِ حدود ۷هزار و ۵۰۰ پناهجو در سال ۲۰۱۶، اکنون بار دیگر قایقهای مسافرگیری شده در سواحل لیبی پی در پی تراژدی می آفرینند. به گفته سازمان جهانی مهاجرت (آی او ام) از آغاز سال میلادی جاری حدود ۶۰۰ مهاجر که از آب‌های لیبی به سمت اروپا می رفته اند جان خود را از دست داده یا مفقود شده اند. به گفته این سازمان فقط در سال ۲۰۱۷ میلادی ۲۰ هزار پناهجو تلاش کرده اند که خود را از طریق دریای مدیترانه به ایتالیا برسانند.

علت دقیق این سوانح هنوز روشن نیست اما قایق‌های پناهجویان معمولا بیش از ظرفیت مجاز مسافر سوار جابجا می کنند.از زمان بسته شدن مسیر ترکیه و یونان، تعداد بیشتری از پناهجویان سعی می کنند که از راه ایتالیا خود را به اروپا برسانند.بیشتر کسانی که سفر پرمخاطره عبور از مدیترانه را انجام می دهند اهل کشورهای آفریقایی هستند.

در بهمن ماه گذشته، رهبران اتحادیه اروپا در جریان یک نشست در کشور مالت با طرحی برای کاهش جریان مهاجران از لیبی توافق کردند.دولت لیبی برای اجرای این طرح، که شامل تقویت گارد ساحلی آن می شود، ۲۰۰ میلیون یورو دریافت خواهد کرد.

اتحادیه اروپا امیدوار است که با این طرح، توانایی لیبی در برخورد با شبکه های قاچاق و بازگرداندن قایق های مهاجران افزایش یابد.این در حالی است که منتقدان طرح می گویند به دلیل بی ثباتی در لیبی، دست یافتن به نتیجه ای قابل توجه از توافق جدید بعید خواهد بود.

آمار بی سابقه سال گذشته و اجلاس مالت

کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان، ۲۷ اکتبر ۲۰۱۶ برابر با ششم آبان ماه ۱۳۹۵ اعلام کرده بود که در پیوند با عبور مداوم پناهجویان از دریای مدیترانه برای رسیدن به اروپا، آمار کشته‌شدگان سال ۲۰۱۶ بی‌سابقه بوده است. تازه این زمانی بود که تا آن وقت تنها سه هزار و ۸۰۰ پناهجو در این مسیر جان خود را از دست داده‌ بودند.در کل سال ۲۰۱۵ میلادی نیز جمعاً سه هزار و ۷۷۱ پناهجو جان خود را در دریای مدیترانه از دست داده بودند.

ویلیام سپیندلر، سخنگوی کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان گفته بود این آمار که تا پایان سال به بیش از پنج هزار نفر رسید، بالاترین شمار پناهجویان کشته و ناپدیدشده در مدت یک سال است.

بهمن ماه سال گذشته شمسی، ۲۷ رهبر اتحادیه اروپا در جزیره مالت دور هم جمع شدند تا درباره عواقب “برکسیت” و اصلاحاتی که قرار است پس از آن انجام شود گفت‌و‌گو کنند. مهم‌ترین موضوع این نشست انجام اقداماتی تازه برای کنترل موج مهاجرت و پناهجویی در مسیر مرکزی دریای مدیترانه و مقابله با قاچاق انسان بود.

خروجی اجلاس مالت توافق بر سر طرحی در ۱۰ سرفصل بود و سران کشورهای اروپایی برای ممانعت از ورود پناهجویان آفریقایی به خاک اروپا با یکدیگر توافق کردند.در این طرح همکاری نزدیک‌تری با لیبی پیش‌بینی شده است. لیبی که یک کشور جنگ‌زده و ناامن است، نخستین مقصد پناهجویان آفریقایی در راه اروپاست.

سران اتحادیه اروپا می‌خواهند لیبی خود محلی برای استقرار پناهجویان باشد، بنابراین حمایت از لیبی با تأمین تمام ابزارهای در دسترس برای توسعه محلی، به ویژه در مناطق ساحلی و در مرزهای این کشور، به منظور بهبود وضعیت اجتماعی و اقتصادی از طرح‌های پیشنهادی این نشست بود.

رهبران اروپا در نشست مالت با طرحی برای کاهش جریان مهاجران از لیبی توافق کردند.دولت لیبی برای اجرای این طرح، که شامل تقویت گارد ساحلی آن می شود، ۲۰۰ میلیون یورو دریافت خواهد کرد.اتحادیه اروپا امیدوار است که با این طرح، توانایی لیبی در برخورد با شبکه های قاچاق و بازگرداندن قایق های مهاجران افزایش یابد.این در حالی است که منتقدان طرح می گویند به دلیل بی ثباتی در لیبی، دست یافتن به نتیجه ای قابل توجه از توافق جدید بعید خواهد بود.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا