خاورمیانه

علت حمله پلیس در شهر دنیزلی به پناهجویان ایرانی چه بود؟

 پناهجویان میگویند از زمانی که اختیارات پلیس امور مهاجرت و پناهندگی ترکیه در مورد پناهجویان و پناهندگان بیشتر شده، آنها از بدرفتاری و خشونت بیشتر استفاده میکنند.

به گزارش پناهنده نیوز از شهر دنیزلی ترکیه، هفته گذشته پناهجویان و پناهندگان ایرانی که برای تمدید کارت اقامت خود موسوم به کیملیک در مقابل اداره امور مهاجرت و پناهندگی دنیزلی صف گرفته بودند، با برخورد خشونت آمیز پلیس ترکیه روبرو شدند و ماموران پلیس مهاجرت و پناهندگی با آنها بدرفتاری کردند. در فیلمهای منتشر شده از این ماجرا دیده میشود که یک مامور ترکی ماده ای را به صورت یکی از افراد اسپری میکند. شخص مضروب مدعی شده که این ماده فلفل بوده است و میگوید که پلیس علیه او از اسپری فلفل استفاده کرد.

ماجرا روز دوشنبه ۱۳اسفند ۱۳۹۷(۴ فوریه) در پشت درهای بسته اداره مهاجرت شهردنیزلی ترکیه روی داد. به نظر میرسد در بین تعداد کثیری از پناهجویانی که صف کشیده بوده‌اند تا کارت شناسایی‌شان را تمدید کنند ابتدا بی نظمی هائی بروز کرد و پلیس تلاش میکرد تا صفوف متقاضیان را نظم و ترتیب بدهد. اما پلیس این کار را با توهین و خشونت به پناهندگان و پناهجویان انجام میداد.

موضوع تمدید کارت شناسائی (کیملیک) از دشواریهای پناهندگان و پناهجویان در ترکیه به خصوص در شهرهای بزرگ و پرجمعیت نظیر شهر دنیزلی میباشد. پناهجویان برای تمدید کارت کیملیک خود از شب قبل باید در جلوی ادارات مهاجرت و پناهندگی صف بگیرند تا صبح شماره به آنها برسد.

از شهریور ماه امسال (۱۳۹۷) روند کار ثبت نام پناهجویان برای دریافت پشتیبانی بین المللی (پناهندگی) در ترکیه از دست دفتر کمیساریای عالی پناهندگان یا یو ان اچ سی آر در آنکارا خارج و به دفاتر اداره امور پناهندگی و مهاجرت در مراکز استانها و شهرهای بزرگ ترکیه سپرده شد. اما همچنان رسیدگی به درخواست پناهندگی و اعلام قبولی یا ردی پناهجویان متقاضی در دست یو ان اچ سی آر ترکیه میباشد.

برخی پناهجویان ایرانی و افغان و تشکلهای حامی آنها مدعی هستند که بعد از این تغییرات میزان خشونتهای پلیس ترکیه بر علیه پناهندگان و پناهجویان ایرانی مقیم آن کشور افزایش قابل توجهی یافته است. آنها میگویند که اوضاع برای پناهجویان مقیم ترکیه از نظر کاری و اقتصادی نیز سخت تر از سابق شده است.

البته برخوردهای خشن از سوی پلیس ترکیه با پناهجویان و پناهندگان قبلا هم وجود داشته است. در سالهای گذشته نیز چند بار تجمعات پناهجویان در مقابل دفتر کمیساریای عالی پناهندگان آنکارا با برخورد خشونت آمیز پلیس ترکیه مواجه شد و این اولین بار نبود.

سازمانها و فعالان حامی پناهجویان در ترکیه معتقدند که با سپرده شدن ثبت نام متقاضیان پناهندگی به پلیس امور مهاجرت و پناهندگی در شهرهای مختلف ترکیه، این ادارات امکانات بررسی این همه درخواست را ندارند و با یک تراکم و فشار کاری غیر قابل انتظار، خرد کننده و عصبی مواجه شده اند. به احتمال زیاد به همین دلیل کمبود نیروی متخصص و امکانات لازم برای این کار است که زمان رسیدگی به درخواستهای ثبت نام طولانی شده است و بسیاری از ایرانیان وجود دارند که حتی هنوز موفق به ثبت نام هم نشده اند و تا ثبت نام نکنند نمیتوانند خانه ای برای خود اجاره کنند.

بنا بر مشاهدات هرساله تعداد کثیری از مردم ایران به کشور همسایه خود یعنی ترکیه عزیمت میکنند تا در آنجا از کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل درخواست پناهندگی بکنند. اما هیچ گزارش رسمی و قابل استنادی در مورد تعداد دقیق آنها وجود ندارد. منابع نزدیک به یو ان اچ سی آر تعداد این افراد را هزاران نفر در سال ذکر کرده اند.

در مجموع گفته میشود در حال حاضر متجاوز از هفتاد هزار متقاضی ایرانی برای دریافت حق پناهندگی در ترکیه به سر میبرند. در حالی که برخی از این افراد پذیرفته شده اند و منتظر انتقال به کشور سوم هستند، هنوز بیشتر آنها منتظر انجام مصاحبه و مراحل پذیرش یا شناسائی خود به عنوان پناهنده هستند. آنها تاریخهای طولانی مدتی برای زمان مصاحبه از یو ان اچ سی آر گرفته اند که حداقل آن دو سال میباشد.

بیشتر پناهجویانی که از دهم سپتامبربه بعد وارد ترکیه شده اند، هنوز حتی کارشان به ثبت نام و دریافت اجازه اقامت موقت ترکیه یا کیملیک هم نرسیده است. همه اینها فضای عصبی و تندی به وجود آورده است که شاید در آینده به درگیریها و خشونت بیشتری هم بکشد.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا