انتخابات لبنان و عراق ، آینده جمهوری اسلامی در منطقه خاورمیانه

میلیونها دلار هزینه جمهوری اسلامی در انتخابات لبنان باعث بهتر شدن موقعیت متحدان حزب الله در پارلمان آن کشور شد. اما در عراق با وجود خرج زیادتر وضع پیچیده است.
به گزارش پناهنده نیوز، نتایج دو انتخابات مهم در منطقه خاورمیانه که هزینه های مادی فراوانی برای مردم ایران داشت، به گونه ای متفاوت در دو کشور لبنان و عراق رقم خورد. در حالیکه دست و دلبازیهای مالی سپاه قدس جمهوری اسلامی در لبنان باعث شد تا موقعیت متحدان سیاسی حزب الله در پارلمان لبنان بهتر از دوره قبل بشود، هزینه های میلیونی در انتخابات عراق نتوانست باعث پیروزی متحدان جمهوری اسلامی در عراق گردد. برعکس ائتلاف تحت رهبری مقتدی صدر روحانی شیعه مخالف حضور جمهوری اسلامی در عراق دست بالا را پیدا کرد.
ائتلاف «سائرون» به رهبری مقتدی صدر، در انتخابات پارلمانی عراق، ۵۴ کرسی را به دست آورده است. نکته ای که توجهات زیادی را به خود جلب کرد این بود که در آخرین روزهای اردیبهشت، پس از اعلام نتایج قطعی انتخابات عراق و اعلام پیروزی ائتلاف “سائرون” به رهبری مقتدی صدر، رهبر معمم جریان صدر با سفیران سعودی، ترکیه، سوریه،اردن و کویت، در دفترش در شهر نجف، دیدار کرد. این در حالی بود که صدر از سفیر جمهوری اسلامی نماینده بزرگترین همسایه عراق برای مذاکره دعوتی به عمل نیاورد.
وبسایت رسمی صدر ویدیویی را پخش کرده از این دیدارها که نشان میدهد، روحانی با نفوذ عراق، با سفیران پنج کشور عربی، ملاقات کرده است. وبسایت «جوابنا» وابسته به صدر بخشهایی از ملاقات صدر را با فاتح یلدرز، منتصر الزعبی، عبدالعزیر الشمری، سطام الدندح، و سالم الزمانان، به ترتیب سفیران، ترکیه، اردن، عربستان سعودی، سوریه و کویت، در عراق پخش کرد.صدر در این دیدارها خوا ستار تقویت روابط عراق با کشورهای همسایه شد. مقتدی صدر در این دیدار، همچنین خواستار کمک کشورهای همسایه به عراق برای تشکیل یک دولت تکنوکرات شد.
ملاقاتهای با سفیران خارجی و سیاستمداران عراقی در شهر نجف توسط مقتدا صدر در حالی انجام میشد که منابع غیر رسمی اعلام کردند قاسم سلیمانی رئیس سپاه قدس وارد بغداد شده است و تلاش میکند تا اتحادی بین جناحهای شیعه تحت رهبری هادی عامری ، نوری المالکی و حیدر عبادی برای قبضه کردن قدرت و در دست گرفتن دولت بوجود آورد.
در لبنان کفه ترازو تا حدودی به نفع جمهوری اسلامی سنگین تر شده است. حزب الله و متحدانش کرسیهای بیشتری را در مجلس آن کشور به دست آورده اند. هرچند دولت در لبنان مطابق قانون اساسی آن کشور حتما باید توسط یک فرد سنی تشکیل شود و نخست وزیر سنی باشد. اما کرسیهای بیشتر برای حزب الله و متحدانش در مجلس لبنان دست آنها را برای گسترده کردن دخالتهای حزب الله که در واقع شاخه ای از سپاه قدس جمهوری اسلامی است در سوریه بازتر میکند.
در لبنان به نظر میرسد که برای اشغال پست نخست وزیری چاره ای جز انتخاب دوباره سعد حریری به این سمت وجود ندارد. اما سعد حریری که حتی از دوره قبل هم ضعیفتر شده است و باید باج بیشتری به حزب الله و متحدانش در دولت خود بدهد. به همین دلیل معلوم نیست که حریری این نقش ضعیفتر شده را بپذیرد.
مسئله کثرت پناهجویان سوری در لبنان مسئله پیچیده ای است که با دخالتهای حزب الله و اعزام نیروئی که مردم ایران هزینه اش را میپردازند به سوریه هر روز پیچیده تر از پیش میشود. کنترل و حل معضل پناهندگان سوری در لبنان که محصول سیاستهای جمهوری اسلامی و حزب اللهش در سوریه می باشد در هر حال به عهده دولت لبنان و شخص نخست وزیر آن کشور خواهد بود.
دولت آینده لبنان همچنین با مشکل تحریکات جمهوری اسلامی علیه اسرائیل از خاک لبنان روبرو میباشد که همواره خطر حمله اسرائیل به لبنان را در پی دارد.
به هرحال باید منتظر ماند و دید که با توجه به فشارها و تهدیدات اخیر دولت آمریکا علیه جمهوری اسلامی، آیا نتاج انتخابات در لبنان و عراق می تواند برای رهبران جمهوری اسلامی برگ برنده ای برای چانه زنی باشد یا خیر.