انتقاد یو ان اچ سی آر به مالزی، اندونزی و تایلند برای برگرداندن پناهجویان به دریا

مهاجران غیر قانونی سوار بر این شناورها بیشتر یا بنگلادشی یا از مسلمانان “روهینجا” ساکن میانمار هستند.
به گزارش پناهنده نیوز، در حالی که ماموران ساحلی در اندونزی، تایلند و مالزی چند هفته است پناهجویان مسلمانی را که به سواحل آنها نزدیک می شوند به زور دوباره به آبهای آزاد برمی گردانند، دفتر كميساريای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR) و همچنین سازمان جهانی مهاجرت (IOM) بار دیگر از کشورهای مذکور در جنوب شرق آسیا خواستهاند به کمک پناهجویان قایق سوار بروند.
نهادهای بینالمللی مدافع پناهجویان مدعی هستند که در حال حاضر حدود ۸هزار پناهجو، بدون برخورداری از آب و غذای کافی، در آبهای شمال شرق اقیانوس هند سرگردان در پی یافتن کشوری هستند که آنان را بپذیرد.
مطابق اخبار منتشر شده، ماموران ساحلی کشور مالزی ۸۰۰ پناهجو و مهاجر غیر قانونی قایق سوار را بعد از اینکه به سواحل آن کشور رسیدند دوباره سوار شناورهای خودشان کردند و در آبهای بین المللی رها نمودند.
به نقل از خبرگزاری فرانسه، وان جنیدی جعفر، معاون وزیر کشور مالزی درباره این موضوع گفت: ما رفتار مناسبی با پناهجویان داشتهایم، پناهجویانی که قوانین مرزی ما را زیرپا گذاشته بودند. ما با آنها به طور انسانی برخورد کردیم. آنها اما نمیتوانند به سواحل ما سرازیر شوند. او بازگرداندن پناهجویان به دریای آزاد را صحیح خوانده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در این باره میگوید که حدود ۵۰۰ پناهجو در نزدیکی جزیره پنانگ مالزی توسط نیروی دریایی مالزی نجات یافتند. نیروهای ساحلی مالزی این افراد را پس از آن که سوخت و احتیاجات اولیه در اختیارشان قرار داده شده، به آبهای بینالمللی منتقل و رها کرده است.
صدای آلمان نیز خبر داد که قایق دیگری با حدود ۳۰۰ پناهجو نیز در سواحل لانگکاوی در مالزی پس از تامین سوخت و احتیاجات اولیه ساکنان آن، با اسکورت ماموران دریایی مالزی به آبهای دریای آزاد سپرده شده است.
پناهجویان و مهاجران غیر قانونی این دو شناور بیشتر بنگلادشی و از مسلمانان “روهینجا” میانمار می باشند.
دولت اندونزی نیز سیاستی چون دولت مالزی اختیار نموده است و نیروی دریایی این کشور هم پناهجویان را به دریای آزاد بازمیگرداند. ارتش اندونزی روز ۲۱ اردیبهشت (۱۱ مه ۲۰۱۵) قایقی با صدها پناهجو را که به آبهای این کشور وارد شده بود، به آبهای بینالمللی بازگرداند.
سخنگوی نیروی دریایی اندونزی با تایید این عمل گفت پناهجویان به اشتباه وارد آبهای اندونزی شده بودند و میخواستند به کشور دیگری بروند. گفته میشود این پناهجویان از اقلیت قومی “روهینگیا” در میانمار و بنگلادش بودهاند.
خبرگزاری رویترز هم میگوید، ۱۰۷ پناهجویی که خود را به جزیره “فانگ نگا” در تایلند رساندهاند، در جمع هزاران مهاجر بنگلادشی و روهینگیای میانماری بودند که چون مالزی و اندونزی به کشتی حامل آنها اجازهی پهلو گرفتن ندادند، چندین هفته در آب سرگردان بودند. مقامات تایلندی هنوز گزارشی در مورد چگونگی دستیابی این پناهجویان به جزیره فانگ نگا منتشر نکردهاند.
ویویان تان، سخنگوی دفتر كميساريای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در بانکوک با تاکید بر وظیفه مشترک کشورهای جنوب شرق آسیا در کمک به پناهجویان دریایی گفت که این همبستگی برای “جلوگیری از یک بحران انسانی” ضروری است.
جو لاوری، سخنگوی سازمان جهانی مهاجرت نیز کشورهای جنوب شرق آسیا را متهم کرده است که با پناهجویان دریایی پینگ پنگ بازی کرده و هر کشوری آنها را به کشوری دیگر پاس میدهد. جو لاوری بر این نظر است که هر کشور باید ابتدا پناهجویان را بپذیرد و به آنها کمک کند و تصمیمگیری در باره سرنوشت آنها باید در مرحلهای دیگر گرفته شود.