خاورمیانه

دولت ترکیه پناهجویان را برای هجوم به مرزهای اروپا فرا خواند

اردوغان رئیس جمهوراسلامگرای ترکیه این بار برای دست یابی به اهادف سیاسی خود میخواهد بر سر جان و مال پناهجویان مستقر در ترکیه با اروپا قمار کند.

 به گزارش پناهنده نیوز، به دنبال ناکامی ارتش ترکیه در نبردهای شمال سوریه و استان ادلب که اکنون با کشته شدن سی و سه سرباز ترک در یک حمله هوائی نیروهای بشاراسد پنج شنبه ۸ اسفند به اوج خود رسید، یک مقام بلند پایه حزب اسلامگرای حاکم عدالت و توسعه ترکیه که رهبری آن با رجب طیب اردوغان رئیس جمهور آن کشور می باشد، اعلام کرد که مرزهای خود را برای خروج پناهجویان سوری از ترکیه به سمت اروپا باز خواهد کرد. این مقام سیاسی ترک گفت که با توجه به عدم تلاش جامعه جهانی و قدرتهای غربی برای جلوگیری از اقدامات ارتش سوریه در بمباران مناطق سکونت پناهجویان سوری در استان ادلب و احتمال سرازیر شدن موج جدید پناهجویان از سوریه به ترکیه، چون ترکیه دیگر توان پذیرش پناهجویان بیشتری ندارد مجبور است از این پس هم درهای خود را در مرزهای سوریه باز کند و هم درهای خود را در مرزهای بلغارستان و یونان تا به گفته او پناهجویان سوری از یک در وارد ترکیه و از در دیگر خارج شوند.

به دنبال انتشار این سخنان بود که از صبح روز جمعه ۹ اسفند ماه ۱۳۹۸ حتی پیش از این که پناهجویان سوری جدیدی وارد ترکیه شوند صدها پناهجوی ایرانی، افغان و بعضا پاکستانی که در شهرهای ترکیه پراکنده هستند به ادارات مهاجرت و پناهندگی شهرهای خود مراجعه کردند و در این باره که آیا ترکیه مرزهایش را بازکرده یا نه سوال نمودند. جواب این افراد مثبت بود و پلیس مهاجرت و پناهندگی ترکیه در جواب این افراد اعلام کرد که در حال حاضر برای پناهجویان ثبت نام شده، پلیس ترکیه محدودیت سفری مانند گذشته قائل نیست و در صورتی که کسی تصمیم داشته باشد به سمت مرزهای اروپائی بروند موقتا نیاز به مجوز سفر در ترکیه یا ایزیم ندارد.

این جواب پلیس مهاجرت و پناهندگی ترکیه و همچنین تبلیغات گسترده ای که در رسانه های ترکیه و پیام رسان مورد علاقه ایرانیان یعنی تلگرام صورت گرفت باعث شد تا پناهجویان ایرانی و افغان با این تصور که مرزهای بلغارستان و یونان پذیرای آنها هستند با هر وسیله نقلیه ای که پیدا کردند تلاش نمودند تا اولین کسانی باشند که خود را به مرزهای اروپا می رسانند.

گزارشات رسیده به پناهنده نیوز و اولین تصاویر ارسالی از نواحی مرزی ترکیه با یونان و بلغارستان نشان می داد که چند صد پناهجوی عمدتا افغان و کمتر ایرانی به مرز رسیده بودند و ماموران ترک هیچ ممانعتی برای رسیدن و تجمع آنها در اطراف موانع مرزی به وجود نیاورده اند. اما در آن سوی مرز و در پشت موانع بسیار مستحکمی که وجود دارد مرزبانان یونانی سراپا مسلح با قیافه های مصمم ایستاده اند تا اجازه عبور هیچکس از موانع و استحکامات مذکور را ندهند. به همین دلیل پناهجویان مجبور شدند در حالی که توسط ماموران و سربازان ترک مورد تمسخر قرار می گرفتند چند شب گذشته را با وجود سرمای فراوان در فضای باز با کمک روشن کردن آتش سپری کنند.

قمار اردوغان

شبکه‌های خبری ترکیه از صبح جمعه شروع به پخش تصاویری زنده از خروج صدها پناهجو از کشورشان و حرکت با قایق به سمت جزایر یونان و مرزهای بلغارستان کردند. در تبلیغات مذکور تاکید بر این بود که ترکیه پذیرای ۳.۷میلیون پناهجوی سوری است و جا برای تعداد بیشتری پناهجو را ندارد. به همین دلیل دیگر جلو حرکت پناهجویان به سمت اروپا را نخواهد گرفت. شبکه سی‌ان‌ان ترک همزمان نشان داد که بسیاری از پناهجویان ایرانی و پاکستانی نیز همراه سوری‌ها سوار قایق شده و به سمت یونان حرکت کردند.

تصمیم ترکیه برای صدور مجوز حرکت پناهجویان به سمت مرزهای اروپائی پنجشنبه در شورای عالی امنیت ملی ترکیه اتخاذ شد. اردوغان در سخنرانی روز بعد خود خبر از رسیدن حدود ۸ هزار پناهجوی سوری به مرزهای یونان و بلغارستان خبر داد و گفت که این تعداد ظرف چند روز آینده به سی هزار نفر افزایش خواهد یافت. لحن سخنرانی اردوغان آشکارا خشمگین و نسبت به اروپا کینه توزانه بود. اردوغان بارها از هم پیمانان نظامی خود در ناتو خواسته که به ترکیه برای ایجاد یک منطقه پرواز ممنوع در شمال سوریه کمک نظامی بکنند. موضوعی که تا کنون نه آمریکا و نه کشورهای عضو اتحادیه اروپا روی خوشی به آن نشان نداده اند.

روز یکشنبه ۱۱اسفند ۱۳۹۸ در گیریها در مرز یونان و ترکیه بین پناهجویان و مرزبانان یونانی ادامه داشت. پلیس یونان با پرتاب گاز اشک‌آور تلاش کرد نگذارد مهاجران از مرز وارد خاک این کشور شوند. پناهجویان نیز با پرتاب سنگ و اشیای فلزی به سوی پلیس حملهٔ این نیروها را پاسخ دادند.مقامات یونان اعلام کردند روز شنبه بیش از ۳ هزار تن پناهجو و مهاجر پشت مرز این کشور با ترکیه جمع شدند. این در حالی است که سازمان بین‌المللی مهاجرت شمار همین مهاجران را ۱۳ هزار نفر برآورد می‌کند.

پاسخ یونان

به نقل از یورو نیوز، یریاکوس میتسوتاکیس نخست وزیر یونان روز جمعه ۲۸ فوریه (۹ اسفند) تاکید کرد که هیچ ورود غیر قانونی به کشورش تحمل نخواهد شد. نخست وزیر یونان در توئیت نوشت که یونان امنیت مرزهای خود را بالا برده است و تاکید کرد که خیلی شفاف و قاطع می گوید که هیچ ورود غیرقانونی تحمل نخواهد شد. نخست وزیر یونان و بوریس اف نخست وزیر بلغارستان روز شنبه اعلام کردند که با خانم مرکل صدراعظم آلمان هم گفتگو کرده اند و از حمایت کامل کل کشورهای اتحادیه اروپا برخوردارند.

 مقام‌های یونان روز شنبه ۱۰ اسفند اعلام کردند که بیش از چهار هزار پناهجوی مهاجم را در مرزهای این کشور متوقف نموده اند. به گفته مقامات یونانی پناهجویان تحریک شده توسط اردوغان تلاش داشتند به صورت غیرقانونی و با زور وارد خاک یونان شوند. مقامات دولت یونان تاکید می کنند که کشورشان هدف یک حمله سازمان یافته گسترده، غیرقانونی و نقض قوانین مرزی قرار گرفته است و توانسته اند حمله چهار هزار نفر پناهجو را مهار کند. تصاویری که در شبکه های اجتماعی و کانال‌های خبری منتشر می شود بیانگر این هستند که پلیس مرزی و دیگر نیروهای نظامی یونان به طرف پناهجویان که کودکان خود را نیز به همراه داشتند گاز اشک‌آور پرتاب کردند. برخی از پناهجویان زخمی شدند.

 نخست وزیر یونان همچنین روز یکشنبه و در پی اقدامات علنی دولت ترکیه در تشویق پناهجویان برای هجوم به مرزهای یونان، خواستار برگزاری جلسهٔ شورای امنیت ملی کشورش شد. پس از این جلسه شورای امنیت ملی یونان در روز دوشنبه ۱۲ اسفند نخست وزیر یونان اعلام کرد که ضمن تقویت نیروهای نظامی خود در مرز با ترکیه، به هیچ وجه هیچ ورود غیرقانونی را تحمل نخواهد کرد و برای مدت یک ماه قوانین مربوط به پذیرش پناهندگان در یونان را معلق می نماید.تعلیق قانون پذیرش پناهنده به دولت یونان اجازه می دهد که پناهجویان را از کشور خود بیرون کند و به جائی که از آن آمده اند برگرداند.

حالا به وضوح پناهجویان تبدیل به ابزار فشار دولت اسلامگرای ترکیه بر اتحادیه اروپا شده اند. اردوغان رئیس جمهوراسلامگرای ترکیه برای رسیدن به اهداف سیاسی خود این بار میخواهد بر سر جان و مال پناهجویان مستقر در ترکیه با اروپا قمار کند. این در حالی است که ترکیه سال ۲۰۱۶میلادی توافقنامه ای با اتحادیهٔ اروپا امضا کرد و قول داد در ازای دریافت کمک مالی ۳.۷ میلیون سوری مهاجر را در خاک خود نگاه دارد و مانع حرکت آنها به سوی اروپا شود. البته رهبران ترکیه بارها تهدید کرده بودند که در صورت تأخیر در دریافت این کمک‌ها درهای خروج را برای مهاجران خواهد گشود.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا