دستگیری پانصد پناهجوی عمدتا ایرانی در مرز ترکیه و یونان

آیا پناهجویان ایرانی مقیم ترکیه بر اساس یک دروغ سیزده امیدوار شدند و به سوی مرز یونان رفتند؟
به گزارش پناهنده نیور، صدها پناهجوی ایرانی که از طریق برخی شبکه های مجازی تحریک شده بودند تا برای حرکت دست جمعی به سمت اروپا به مرز یونان بروند، توسط پلیس مرزبانی آن کشور متوقف شدند و پس از آن توسط پلیس امور مهاجرت و پناهندگی شهر ادیرنه ترکیه بازداشت گردیدند. این حرکت که سازماندهندگانش آن را “کاروان امید” نامگذاری کرده بودند براساس یک خبر دروغ بود که میگفت مرز یونان به سوی مقدونیه برای حرکت پناهجویان به سمت اروپا باز شده است. این خبر جعلی که بیشتر از طریق دو شبکه مجازی تلگرام و فیسبوک به وسیله کاربران ایرانی بازپخش میشد توسط مقامات یونانی به شدت تکذیب شد.
از چند روز قبل برخی کانالهای مشکوک تلگرامی که ماههاست تلاش زیادی برای ناامید کردن پناهندگان و پناهجویان ایرانی از ماندن در ترکیه دارند، اخباری را منتشر میکردند که گویا مرزهای یونان به سمت سایر کشورهای اروپا برای عبور پناهجویان باز شده است.آنها همچنین مدعی شده بودند که گروه های حقوق بشری در مرز هستند و پناهجویان با مراجعه به آنها می توانند پس از ثبت نام عبور کنند.
این کانالها که بیشتر توسط افراد سودجو و نزدیک به قاچاقچیان انسان اداره میشوند تلاش می کنند با نشر اخبار جعلی به پناهجویان اینطور بقبولانند که کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل قادر نیست برای آنها کاری کند و بهتر است خودشان دست به اقدام بزنند.
تحریکات پی در پی در روزهای پس از عید نوروز باعث شد تا هزاران پناهجو که بیشتر ایرانی بودند به سمت مرز شمالی یونان حرکت کنند. روز جمعه ۱۶ فروردین ۱۳۹۸(۵ آوریل ۲۰۱۹) تجمعی از این پناهجویان در نزدیکی مزرعه ای متعلق به کشور یونان در نقطه صفر مرزی با ترکیه و مقدونیه، در خاک ترکیه ایجاد شد که با عکس العمل فوری مرزبانان یونانی مواجه گردید. صدها مامور پلیس مرزبانی یونان با تجهیزات کامل در محل حاضر شدند و از پناهجویان خواستند که به محل زندگی خود برگردند. ماموران مرزبانی یونان شایعات مبنی بر باز شدن مرزها برای حرکت پناهجویان به سمت اروپا را دروغ و نادرست خواندند.
تجمع روز جمعه در مواردی به خشونت هم کشید و پلیس مرزبانی یونان مجبور به شلیک چند گاز اشک آور شد. پلیس و ماموران ترک ابتدا فقط ناظر بودند. ولی پس از انتشار پیام محکم دیمیترس ویتساس وزیر امورمهاجرت یونان مبنی بر تعهد کشورش به عهد نامه های اروپائی برای حفظ و حراست از مرزهای اروپا و درخواست قاطع از پناهجویان برای دورشدن هرچه سریعتر از مرزها، آنها نیز وارد عمل شدند و حدود پانصد پناهجوئی که در ترمینال و خیابانهای شهر ادیرنه سرگردان بودند بازداشت کردند. گزارش منابع محلی حاکی از آن است که اکثر افراد دستگیر شده پناهجویان ایرانی بودند که به بازداشتگاه اداره مهاجرت و پناهندگی ادیرنه منتقل شدند.
عوامل ناامیدی پناهجویان در ترکیه
پس از راه افتادن موج جدید در بین پناهجویان مقیم ترکیه برای حرکت به سوی اروپا، کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان نیز به پناهجویان گفت که شایعات در مورد باز شدن مرزها را باور نکنند. این سازمان که با عملکرد ضعیف خود درترکیه طی دو سال گذشته ابتکار عمل را در مورد کنترل پناهجویان درآن کشور از دست داده، از شهریور ماه سال گذشته توافقی با دولت ترکیه کرد و ثبت نام از پناهجویان را به اداره امور مهاجرت و پناهندگی ترکیه سپرد.
اداره امور مهاجرت و پناهندگی ترکیه هم از این توافق استفاده کرد و از ابتدای سال ۲۰۱۹ میلادی با بررسی شتابزده پرونده پناهجویان و پناهندگان و همچنین بازرسی های از پیش اعلام نشده از محلهای اسکان آنان، به بهانه های مختلف به بسیاری از آنها، حتی افراد قبول شده از سوی یو ان اچ سی آر به عنوان پناهنده، نامه ترک خاک داد. به این ترتیب بسیاری از پناهندگان و پناهجویان ایرانی مقیم ترکیه وارد پروسه های سخت دادگاهی و قضائی در ترکیه میشوند و بیشتر تحت فشار قرار میگیرند.
هنوز مقصود اصلی دولت ترکیه از این فشار بر پناهجویان و پناهندگان مشخص نیست. ولی عده ای از سازمانهای بین المللی حامی پناهجویان معتقدند که دولت ترکیه با این عمل قصد فشار بر دولتهای اروپائی را دارد که از هجوم پناهجویان به خاک خود میترسند.
نا کارآمدی و موضع انفعالی یو ان اچ سی آر در ترکیه و فشارهای دولت ترکیه بر پناهجویان در دوسال گذشته هزارن پناهجوی ایرانی و افغان و عرب را با امید رسیدن به دروازه های اروپا راهی یونان کرده است. اکنون بیش از ۷۰ هزار پناهجوی افغان، ایرانی و سوری در اردوگاه های یونان زندگی میکنند. این پناهجویان حالا نه را پیش دارند و نه راه پس، چون وزارت مهاجرت یونان گفته مرزها را بر روی آنها باز نخواهد کرد.