دانشجویان ایرانی همچنان بزرگترین داوطلبان رفتن به خارج از کشور

یک مقام ایرانی می گوید روند فرار مغزها در سه ساله گذشته با وجود برخی اصلاحات همچنان رو به رشد است.
پناهنده نیوز – پس از وقایع و درگیریهای ناشی از انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۳۸۸ موج جدیدی از پناهندگی ایرانیان به کشورهای دیگر دنیا آغاز شد. این سومین موج بزرگ پناهجوئی از ایران پس از وقوع انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ و وقایع سیاسی دهه شصت شمسی و جنگ ایران وعراق بود. در این موج سوم بسیاری از دانشجویان ایرانی نیز به اشکال مختلف خود را به خارج از کشور رساندند. در حالی که تصور می شد این روند پس از پایان دوران احمدی نژاد و شروع کار دولت روحانی و پایان بحران اتمی ایران کاهش بیابد، هنوز سیر رو به رشد این پدیده ادامه دارد. اولین مقصد نخبگان ایرانی برای ادامه تحصیل دانشگاههای آمریکا و سپس کانادا است.
به نقل از صدای آمریکا، یک مقام ایرانی می گوید این روند همچنان رو به رشد است.مهدی سیدی، رئیس کارگروه نخبگان شورای عالی انقلاب فرهنگی ایران می گوید فرار مغزها در دولت روحانی افزایش چشمگیری داشته است.
مهدی سیدی روز دوشنبه ۲۱ تیر ماه، به خبرگزاری تسنیم گفته بود: آمار رسمی از مهاجرت نخبگان کشور، ۱۱ هزار و سیصد نفر در یکسال گذشته، ۱۶ درصد رشد داشته است.به گفته آقای سیدی این آمار در سال ۱۳۹۳-۱۳۹۴ رقمی نزدیک به ۱۰ هزار نفر بوده است.
این ادعا در حالی است که سال گذشته حسن روحانی رئیس جمهوری ایران گفته بود روند فرار مغزها معکوس شده است.او تیرماه ۱۳۹۴ گفته بود با ایجاد شرکتهای “دانش بنیان” و “جذب ایرانیان خارج از کشور” ما شاهد حضور متخصصان خارج از کشور هستیم و در واقع با اینگونه اقدامات روند فرار مغزها معکوس شده است
در سال ۱۳۹۴ حسن قشقاوی معاون كنسولی، امور مجلس و ایرانیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی هم در نشست مسائل کنسولی که در محل وزارت خارجه برگزار شد گفته بود: میزان مهاجرت ایرانیان اعم از نخبگان یا غیر نخبگان به خارج از کشور ۳۰ درصد کاهش یافته است.
به گفته حسن قشقاوی در سال ۱۳۹۳ حدود ۷۰۰ هزار سند مربوط به مسافرت به خارج از كشور صادر شده است که این تعداد در سال ۱۳۹۴ حدود ۵۰۰ هزار سند بود و حدس زده میشود این آمار در سال جاری هم كاهش یابد.
اگرچه شمار ایرانیان مقیم خارج از کشور به دقت معلوم نیست اما در سال ۱۳۹۳، سید جواد قوام شهیدی، دبیر شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور، اعلام کرد که پنج تا شش میلیون ایرانی، خارج از کشور زندگی میکنند که هفت درصد از جمعیت کل کشور را شامل می شود.
بانک جهانی می گوید بین سال های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۳ مهاجرت خالص از ایران ۳۰۰ هزار مورد بوده است.“شاخص رقابت پذیری” مجمع جهانی اقتصاد در سال ۲۰۱۳ ونزوئلا و میانمار را جز کشورهایی می داند که بدترین وضعیت فرار مغزها را دارند.بر اساس این شاخص ایران و مصر هر دو به خاطر بی ثباتی سیاسی از نظر حفظ مغزها در پایین جدول هستند و در رتبه های ۱۳۱ و ۱۳۳ قرار دارند.