مدال مهم ریاضی و حضور هزاران استاد و دانشمند ایرانی در خارج کشور

با جایزه مهم “مریم میرزاخانی” دوباره همه به یاد آوردند و متوجه شدند که تقریبا تمام استعدادهای شگرف و تیزهوشان واقعی ایران در آمریکا و اروپا مشغول کار هستند.
پناهنده نیوز – خبر مسرت بخش انتخاب یک زن ایرانی برای دریافت مهم ترین جایزه ریاضی جهان در روزهای هفته گذشته بسیار مورد توجه ایرانیان در داخل کشور و سراسر دنیا قرار گرفت. پروفسور “مریم میرزا خانی” زن ۳۷ ساله ایرانی ساکن ایالات متحده آمریکا در حالی به عنوان برنده سال ۲۰۱۴ جایزه “فیلدز” معرفی شد که اکنون به عنوان استاد ریاضی در دانشگاه “استانفورد” مشغول کار می باشد.
اهمیت مسئله وقتی برجسته ترمی شود که بدانیم میرزاخانی نخستین زن برنده مدال فیلدز است. برنده شدن این مدال بزرگترین افتخاری شناخته میشود که یک ریاضیدان میتواند کسب کند. جایزهٔ فیلدز یا نشان فیلدز جایزهای است که هر چهار سال یکبار به ابتکار ریاضیدان کانادایی جان چارلز فیلد در جریان کنگره اتحادیه جهانی ریاضیات به ریاضیدانان جوان کمتر از چهل سال که کار ارزندهای در ریاضی انجام داده باشند، داده میشود. اهدا جایزه فیلدز به طور رسمی از سال ۱۹۵۴شروع شد. این جایزه را «نوبل ریاضیات» میخوانند زیرا جایزه نوبل در رشته ریاضی اهدا نمیشود.
مریم میرزا خانی هم همانند “انوشه انصاری” اولین زن توریست فضانورد، یک ایرانی مهاجر است که موفقیت بسیار بزرگ و چشمگیر او بار دیگر موضوع فرار مغزها از ایران را به همگان یادآوری نمود. دوباره همه به یاد آوردند و متوجه شدند که تقریبا تمام استعدادهای شگرف و تیزهوشان واقعی ایران در آمریکا و اروپا مشغول کار هستند و بحثهای جدی در این مورد از سر گرفته شد.
فعالیت دوازده هزار استاد ایرانی در خارج از کشور
انتشار خبر اهداء معتبرترین جایزه ریاضی جهان به یک مهاجر ایرانی مقیم آمریکا در حالی منتشر شد که یک هفته قبل از آن قائم مقام وزیر علوم در امور بین الملل ضمن تشریح فعالیت های مرکز همکاری های بین الملل وزارت علوم و نحوه همکاری ایرانیان خارج از کشور با داخل، راه اندازی کرسی های زبان فارسی در دنیا و چندین مصوبه برای پیشرفت علمی بین المللی کشور را توضیح داد.
به نقل از خبرگزاری مهر، حسین سالارآملی درجمع خبرنگاران با اشاره به تعداد دانشمندان ایرانی خاطر نشان کرد: «در حال حاضر ۲۴ایرانی در بین ۳۴۰۰دانشمند برتر جهان قرار دارند که از این ۲۴ایرانی ۱۰نفر در داخل کشور، ۱۲نفر در کشور آمریکا، یک نفر در کانادا و یک نفر در انگلستان هستند.» ایشان هیچ توضیحی در مورد اسامی افراد مذکور ارائه نکرد.
وی در پاسخ به پرسشی درباره شناسایی استادان ایرانی خارج از کشور تاکید کرد: هم اکنون ۱۲ هزار استاد ایرانی خارج از کشور که دارای بانک اطلاعاتی هستند شناسایی شده اند.سالار آملی یادآور شد: «۱۲هزار ایرانی برجسته خارج از کشور در بانک اطلاعاتی ما اسامی و مشخصات آنها وجود دارد که میتوانیم از آنها استفاده کنیم.»
او همچنین اضافه کرد: «ما در ۲۷کشور دنیا نماینده زبان فارسی داریم و تعداد کرسیهای زبان فارسی در دانشگاهها ۳۶کرسی است که امیدواریم تا پایان سال این کرسیها به ۵۲کرسی افزایش پیدا کنند.»
حسرت حضور نخبگان در ایران
پس از انتشار خبر اهدا جایزه به خانم میرزا خانی، سایت “بی بی سی فارسی” نیز با انتشار جدولی نشان داد که محل کار و فعالیت هجده تن مدالآوران ایرانی المپیاد ریاضی در بین سالهای ۱۳۷۱تا۱۳۸۵ شمسی عمدتا آمریکا و در موارد کمتری اروپا می باشد.
بی بی سی در این باره نوشت: سرنوشت خانم میرزاخانی، کمابیش شبیه سرنوشت بسیاری دیگر از نخبگان و مدال آوران المپیادهای علمی در ایران است. او پس از اتمام تحصیلات در ایران بلافاصله با بورس تحصیلی دانشگاه هاروارد به آمریکا مهاجرت کرد و در سال ۱۳۸۳ از این دانشگاه فارغ التحصیل و پس از آن از سال ۱۳۸۳ تا ۱۳۸۷ در پژوهشگاه ریاضی کلِی به عنوان پژوهشگر و بطور همزمان استادیار و پس از چندی استاد تمام دانشگاه پرینستون به کار و تحقیق مشغول شد.
هر روز از منابع مختلف آمارهای نگران کنندهای از خروج نخبگان از ایران به گوش میرسد. برای مثال بر اساس تحقیقی که در سال ۱۳۹۱ منتشر شد و شامل پیگیری سرنوشت مدال آوران المپیادهای علمی در یک بازه ۱۴ ساله بود (از سال ۱۳۷۱ تا ۱۳۸۵)، نشان داد که بطور متوسط در همه رشتهها نزدیک به شصت و سه درصد از المپیادیها به خارج از کشور مهاجرت کردهاند. این نسبت در رشته ریاضی نزدیک به هفتاد و هفت درصد و در فیزیک هفتاد درصد بوده است.
به بیان دیگر ۸۸ نفر از ۱۲۱ مدال آور رشتههای ریاضی و فیزیک در آن سالها بطور کلی از کشور کوچ کردهاند و جای دیگری را برای زندگی و کار انتخاب کردهاند.