چرا تعداد زیادی از پناهجویان در سوئد زندگی مخفی دارند؟

یک فعال حقوق پناهجویان در “بودین” اظهار میدارد، شمار پناهجویانی که مخفیانه در کشور سوئد زندگی میکنند مرتب رو به افزایش است.
به گزارش پناهنده نیوز به نقل از رادیو سوئد، تعداد زیادی از پناهجویان در سوئد، بعد از دریافت جواب رد به درخواستشان به زندگی پنهان و غیر قانونی روی می آورند. این تعداد نسبت به سابق مرتب در حال افزایش است. سوال این است که چرا تمایل به داشتن زندگی مخفی و غیر قانونی در سوئد بین پناهجویان در حال افزایش است؟
رادیو سوئد هفته گذشته در یکی از برنامه های خود به این موضوع پرداخته است. در این برنامه علاوه بر تلاش برای یافتن علل این مسئله، به نتایج چنین نوع زندگی و تاثیر آت بر پناهجویان توجه شد.
چرا زندگی پنهان؟
مطابق ارقام ارائه شده در این برنامه، بر اساس آمار اداره مهاجرت سوئد، سال گذشته ۷۸۰۰ پناهجو در کشور سوئد جواب منفی گرفتند. یک سوم این افراد پناهجوبانی بودند که باید به یکی از کشورهای اروپایی برمیگشتند.
احمد زکی خلیل، فعال حقوق پناهجویان در “بودین” اظهار میدارد که شمار پناهجویانی که مخفی زندگی میکنند رو به افزایش است.
رادیو سوئد با یکی از پناهجویان افغان که وی را احمد خطاب میکند و از ترس اخراج اجباری و دیپورت به افغانستان به پنهان زندگی کردن در سوئد روی آورده، صحبت کرده است.
احمد از مدت یک سال و سه ماه پیش به این طرف با همسر و سه فرزند خود پنهان زندگی میکند. وی در انتخاب زندگی کردن پنهان در سوئد تنها نیست، شمار زیادی از افغانها که دانستن شمار دقیق آن سخت است، در سوئد به شکل مخفی به سر می برند.
یک گروه دیگر پناهجویانی که پنهان زندگی میکنند افرادی هستند که اثر انگشت شان در یکی از کشورهای اروپایی ثبت شده است. بر اساس معاهده دوبلین این گروه باید به کشور اولی که از آنجا می آیند بازگردند. ولی پناهجویان از بازگشتن به کشور قبلی هراس دارند و نمیدانند در آنجا چه برخوردی با آنها خواهد شد.
یکی از عوامل که در سال گذشته شمار زیادی از پناهجویان براساس قوانین دوبلین جواب رد گرفته اند، افزایش موارد پناهندگی است. دلیل دیگری که این امر را چشمگیر کرده، سیستم کامپیوتری مشترک میان کشورهای اروپایی است که اداره مهاجرت سوئد را قادر میکند سوابق مهاجرت و تماس پناهجویان با ادارات پناهندگی دیگر کشورها را به آسانی به دست آورد.
سیستم کنونی کامپیوتری، اداره مهاجرت امکان آن را دارد که حتی اخذ ویزای افراد در یکی از کشورهای اروپایی را همچنان جستجو کند. این گروه از افراد نیز شامل ماهده دوبلین می شوند.
این موضوع را “یولریک اشوواد” مسئول بازگشت پناهجویان به کشورهای اروپایی در اداره مهاجرت، اظهار میدارد. او می گوید:«صدور ویزای کشورهای اروپایی به آسانی در سیستم مشترک کمپیوتری ما قابل دسترسی است. این تغییر بزرگ در سال ۲۰۱۲ اتفاق افتاده و شاید هم به این دلیل شمار پروندههایی که شامل ماهد دوبلین شدند، افزایش یافته است. در غیر این صورت این گروه در ردیف پناهجویان دیگر قرار میگرفتند که باید مراحل پناهجویی شان در سوئد طی میشد.»
تاثیر زندگی پنهان
شرایط زندگی پناهجویانی که به صورت پنهان زندگی میکنند، از نگاه اقتصادی، اجتماعی، بهداشتی و روانی بسیار دشوار گزارش میشود. با وجود امکانات ارایه خدمات بهداشتی برای پناهجویان مخفی در سوئد، این گروه به ندرت از آن استفاده میکنند. پناهجویان هراس دارند که با مراجعه به مراکز درمانی، از طرف پُلیس به آسانی ردیابی شوند.
زمان پنهان زندگی کردن برای پناهجویان نظر به پرونده پناهجویی شان متفاوت است. این دوره از سه ماه تا چهار سال را در بر میگیرد تا شرایط درخواست دوباره برای پناهجویان از نظر قانونی ممکن شود.