مقالات و آموزش

مواضع رهبران آلمان درباره پناهجویان و آینده پیمان شینگن در اروپا

صدراعظم آلمان ضمن تاکید بر همکاری با کشورهای پناهنده خیز،  خواستار همبستگی اتحادیه اروپا برای حل معضل پناهجویان است.

پناهنده نیوز بحران پناهجویان در سال گذشته میلادی بخش مهمی از سیاستهای اتحادیه اروپا را چه در مورد مسائل داخلی و چه درباره موضوعات خارجی، تا حد زیادی تحت تاثیر خود قرار داد. این موضوع به ویژه در مورد کشور آلمان به عنوان قدرتمندترین اقتصاد قاره سبز و قدرت هژمون اتحادیه اروپا بسیار قابل توجه بود. به باور بسیاری از کارشناسا مسائل اروپا، دولت ائتلافی آلمان با پذیرش حدود یک میلیون پناهجوی عمدتا سوری دست به قماری بزرگ زده است که می تواند پیامدهای جدی مثبت و یا منفی برای آن کشور و اتحادیه اروپا داشته باشد.

صدای خانم مرکل

به نقل از صدای آلمان، در پایان سال گذشته آنگلا مرکل صدراعظم و رئیس حزب دمکرات مسیحی این کشور در کنگره این حزب مواضع خود را در ارتباط با معضل پناهجویان  شرح داد و از جمله گفت: آلمان باید همچنان کشوری باقی بماند که جامعه‌ای باز دارد و متنوع است.

او در عین حال به ضعفهای آلمان در این مورد اشاره کرد و در بخش دیگری از سخنان‌اش در کنگره حزب دمکرات مسیحی آلمان به موضوع مبارزه با قاچاقچیان انسان پرداخت و اعتراف کرد که اتحادیه اروپا هنوز راهکار دقیقی برای مبارزه با قاچاقچیان انسان در دست ندارد و نمی‌تواند مرزهای خارجی خود را به خوبی محافظت کند.

او گفت در این رابطه ترکیه نقشی کلیدی و موثر می‌تواند داشته باشد. اتحادیه اروپا می‌تواند با همکاری با ترکیه با قاچاقچیان انسان مبارزه کرده و جلوی فعالیت‌های مخرب آنها را بگیرد.

البته او تاکید کرد که تاکنون این همه مشارکت و کمک به همنوع نزد شهروندان آلمانی وجود نداشته است. مرکل در این باره گفت: این همکاری شهروندان بهترین و قانع‌کننده‌ترین پاسخ به کسانی است که می‌کوشند با تنفر‌پراکنی و تحریک شهروندان آنها را علیه پناهجویان بشورانند.

صدراعظم آلمان طرحی که رهبری حزب دمکرات مسیحی آلمان در ارتباط با مسئله پناهجویان تهیه کرده بود را تایید کرد. در این طرح از سقف شمار پناهجویان در آلمان سخنی به میان نیامده است. خانم مرکل گفت: ما خواستار کاهش شمار پناهجویان هستیم و این کار را اجرایی خواهیم کرد.

مرکل گفت: «ما با بزرگ‌ترین موج پناهجویی پس از جنگ جهانی دوم مواجه هستیم.» او گفت مطمئن است که اروپا از پس این آزمایش بزرگ برمی‌آید و موضوع پناهجویان را سامان می‌دهد. مرکل تاکید کرد که تاکنون اتحادیه اروپا مشکلات بسیاری را از سرگذرانده و موضوع پناهجویان را نیز حل خواهد کرد.

صدراعظم آلمان خواستار از میان بردن دلایلی شد که منجر به فرار انسان‌ها از محل سکونت‌شان می‌شود. او همچنین خواستار بهبود شرایط زندگی پناهجویان در اردوگاه‌های پناهندگان در مناطق بحرانی جهان شد.

خانم مرکل گفت پذیرفتنی نیست که سازمان‌های جهانی چون کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (یو ان اچ سی آر) بودجه کافی برای سامان دادن امور پناهجویان در دست نداشته باشند. او خواستار برگزاری کنفرانس کشورهای یاری‌رسان در این امر شد تا بودجه مالی کافی برای حمایت از این سازمان‌های جهانی تامین شود.

صدراعظم آلمان همچنین بار دیگر خواستار همبستگی اتحادیه اروپا برای حل معضل پناهجویان شد. او همچنین بر همکاری بیشتر با کشورهای مهاجرخیز و کشورهایی که مهاجران از آنجا خود را به آلمان می‌رسانند، تاکید کرد.

خانم مرکل خواستار سیستم قانونی یک‌دستی در اتحادیه اروپا در ارتباط با پناهجویان شد. او خواستار سیستمی شد که برمبنای آن بتوان بر سوءاستفاده از قوانین پناهندگی در کشورهای مختلف اروپا چیره شد.

صدراعظم آلمان اعلام کرد که آلمان باید بر نقش انسان‌دوستانه کمک به پناهجویان تاکید کند و در این رابطه افرادی را که با تقاضای پناهندگی‌شان در این کشور مخالفت شده، هر چه زودتر از این کشور اخراج کند.

مرکل تاکید کرد که آلمان در حال حاضر در ارتباط با پناهجویان می‌کوشد تا وضعیت آنها را تنظیم کند و امکان همپیوندی‌شان را در جامعه آلمان باز کند. او گفت پناهجویان نیز باید بکوشند به جامعه با جامعه آلمان همپیوند شوند.

او در این باره گفت: «قوانین موجود در آلمان بر هنجارهای قومی، اخلاقی و خانوادگی ارجحیت دارند و باید از جانب همه پذیرفته شوند.» او خواستار آن شد که پناهجویان با یادگیری زبان آلمانی و شناخت این کشور، راه خود را برای وارد شدن به این جامعه هموار کنند.

واکنش ها به آرمانهای صدراعظم

پاسخ حزب حاکم آلمان به سخنان رهبر خود، تصویب طرحی در موافقت با خط مشی مرکل بود.کنگره حزب دمکرات مسیحی آلمان در شهر “کارلسروهه” این کشور ماه گذشته (۱۴ دسامبر۲۰۱۵) در پی رای‌گیری طرحی را در راستای سیاست آنگلا مرکل، در ارتباط با پناهجویانی که به آلمان وارد می‌شوند، تصویب کرد.

حدود یک‌هزار شرکت کننده در کنگره حزب دمکرات مسیحی آلمان موافقت کردند سقفی برای شمار پناهجویانی که به آلمان وارد می‌شوند تعیین نشود، اما سعی شود شمار پناهجویان به طور محسوسی کاهش یابد.تنها دونفر از شرکت‌کنندگان کنگره به این طرح رای مخالف دادند و چند نفر نیز رای ممتنع به صندوق‌ها انداختند.

شرکت‌کنندگان در کنگره همچنین با اخراج فوری پناهجویانی که از کشورهای مطمئن به آلمان آمده‌اند، مخالفت کردند. بعضی سیاست‌مداران کارشناس سیاست داخلی آلمان در حزب دمکرات مسیحی آلمان، از کنگره خواستار اخراج فوری این پناهجویان در مرز آلمان شده بودند.

اروپای نامتحد در برخورد با پناهجویان

درست چند روز بعد از آغاز سال جدید میلادی، آلمان در واکنش به اقدامات سخت گيرانه سوئد و دانمارک برای جلوگيری از ورود بی وقفۀ پناهجويان خاورميانه و آفريقا به منطقه اسکانديناوی، هشدار داد که پيمان شنگن در اروپا در خطر است.

سوئد و دانمارک در سال جدید میلادی گذرنامه ها و کارت های شناسايی کليه مسافران قطارهای ورودی به این دو کشور را به شدت کنترل می کنند. سخنگوی وزارت خارجه آلمان در واکنش به این اقدام گفت، حرکت آزاد در سراسر اروپا يکی از اصول مهم و دستاوردهای خطير اروپا در سال های اخير است. 

وی در پاسخ به پرسش خبرنگاران در مورد اين که آيا احتمال اين وجود دارد که آلمان نيز مانند سوئد و دانمارک کنترل  مرزها را سخت تر کند گفت، “شنگن خيلی مهم، اما در خطر است.”

آلمان می گويد برای اتخاذ يک اقدام مناسب در برخورد با موج بی وقفۀ مهاجران که از جنگ جهانی دوم تاکنون برای اروپا يکی از وخيم ترين بحران های انسانی به شمار می رود، بايد به دنبال يک راه حل و يک خط مشی مشترک بود.

سوئد اکنون در کليه ايستگاه های قطار، اتوبوس و تاکسی های دریایی ميان دانمارک و سوئد گذرنامه ها و کارت های شناسايی کليه مسافران را کنترل می کند. با اين مقررات مسافران چند هفته است که برای ورود به قطارهای مسير کپنهاک به سوئد بايد کارت شناسايی نشان دهند. اين مسير، طولانی ترين خط آهن و پلی ارتباطی ميان سوئد با سراسر اروپاست.

بلافاصله پس از اين اقدام سوئد ، دانمارک نيز اعلام کرد که مقررات مشابهی در مرز ميان دانمارک و آلمان به اجرا در خواهد آورد. وزير راه و ترابری دانمارک مقررات جديد را برای مسافران “غم انگيز و شديداً آزار دهنده” توصيف کرده است. برخی گزارش ها می گويند، روزانه ميان پايتخت دانمارک و شهر مرزی “مِلمو” در سوئد حدود ۲۰ هزار نفر رفت و آمد می کنند.

بحران رفتارهای ناهنجار

در سال ۲۰۱۵ میلادی، بيش از يک ميليون پناهجو وارد اروپا شدند و آلمان بيش از هر کشور اروپایی دیگری آنها را پذيرفت. در حالی که مخالفتهای جدی از سوی برخی رهبران ملی گرا و راست در آلمان و سایر کشورهای اروپائی با طرحهای دولت آلمان درباره پذیرش پناهجویان وجود دارد، برخی رفتارهای ناهنجار از جمله آن چه که در شب سال نو میلادی و طی جشنهای آن در شهر “کلن” اتفاق افتاد هم مزید بر علت هستند تا به مخالفت افکار عمومی با پذیرش پناهجویان در آلمان و سایر نقاط اروپا دامن بزنند.

همین نیمه ماه گذشته بود که پليس آلمان اعلام کرد که يک مرد جوان ۲۳ ساله در يک ساختمان مسکونی پناهجويان در شهر کوچکی در حدود ۱۵ کيلومتری فرانکفوت، در اثر تيراندازی يک فرد ناشناس مجروح شده است. به گفته پليس آلمان، در اين ساختمان ۳۷ واحدی پناهجويان سکونت دارند و هنگام تيراندازی به يکی از واحدهای طبقه همکف، ساکنان ۱۴ واحد آن در خانه بودند.

آندريا آکرمن سخنگوی پليس ايالت هس در آلمان گفت “هنوز معلوم نیست چرا تيراندازی شده است. نمی دانيم آيا دعوا شده بوده يا مهاجم عمدا به اين ساختمان تيراندازی کرده. ما از مردم می خواهيم اگر ردپایی از اين شخص دارند، فوراً ما را در جريان بگذارند.”

و بالاخره ماجراهای پیش آمده طی مراسم شب سال نو در شهر کلن باعث شد تا حتی خانم مرکل و حزب او نیز وادار شوند تا برخی مواضع سخت تر درباره پناهجویان بگیرند. پلیس کلن پس از اتمام جشنهای سال نو و پایان تعطیلات اعلام کرد که مجموعا ۱۷۰ شکایت در ارتباط با وقایع شب سال نو دریافت کرده است که بیش از ۱۲۰ مورد از آنها در مورد آزار جنسی بوده است.

بنا به گزارش ها ۱۲۱ زن در جریان برگزاری مراسم سال نو، توسط گروهی جوان مست مورد تهدید، زورگیری، یا آزار جنسی قرار گرفته اند.به گفته پلیس، حملات به زنان توسط گروه کوچکی از مردان که شبیه مردم “عرب و آفریقای شمالی” توصیف شدند و در میان مردمی که سال نو را جشن گرفته می گرفتند بودند، صورت گرفت.

در واکنش به این گزارش ها، حزب های آلمان روز جمعه اعلام کردند که با شدت با مهاجرانی که مرتکب جنایت شوند، برخورد خواهند کرد.حزب دموکرات مسیحی به رهبری آنگلا مرکل خواهان مجازات های سنگین تر علیه افرادی شده که پناهجو هستند و در عین حال مرتکب جرم می شوند.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا