تغییرات عمده در تعریف خانواده سوئدی و نقش مهاجران در آن

سوئد یکی از جوامع مهاجر پذیر نمونه می باشد که دردو دهه اخیر تعداد زیادی پناهجوی خاورمیانه ای از جمله افغان و ایرانی را به خود جذب نموده است.
پناهنده نیوز – ورود مهاجران به هر جامعه ای هم بر جامعه میزبان تاثیر می گذارد هم بر جامعه تازه وارد. خانواده و ساختار آن در جامعه یکی از اولین موضوعاتی است که مهاجران تازه وارد با آن روبرو می شوند. معمولا اولین چیزی که این خانواده ها در جامعه تازه خود با آن روبرو می گردند اشکال جدیدی از خانواده، متفاوت با ساختارهای شناخته شده در جامعه مبداء است. نخستین چیزی که مردم جامعه جدید نیز از مهمانان تازه وارد خود می بینند فرم خانواده آنها می باشد.
سوئد یکی از جوامع مهاجر پذیر نمونه تلقی می شود که دردو دهه اخیر تعداد زیادی پناهجوی خاورمیانه ای از جمله افغان و ایرانی را به خود جذب نموده است. بخش فارسی زبان رادیو سوئد تحقیقی در زمینه ساختار خانواده در سوئد انجام داده که در این هفته از آن رادیو پخش شد. خلاصه مطالب مطرح شده در این برنامه با عنوان “تاثیر متقابل مهاجران و جامعه بومی بر روند تغییر ساختار خانواده در سوئد” به شرح زیر است:
ساختار سنتی خانواده در سوئد به شدت درحال تغییراست و حتی خانواده های مهاجر را نیز که اغلب از جوامعی مردسالار به سوئد آمده اند تحت تاثیرقرارداده است. ازسوی دیگر مهاجران نیز توانسته اند به گونه ای براین ساختار تاثیر بگذارند.
سازمان ملل درسال ۱۹۹۴، ۱۵ماه مه را روز بین المللی خانواده نامگذاری کرد، با این هدف که توجه بیشتری به خانواده و مسائل آن بشود. این روز درسوئد از سال ۲۰۰۲ و با تاکید براهمیت دادن به کودکان موردتوجه قرارگرفت.
ترکیب سنتی خانواده که از یک پدر، مادرو فرزندان تشکیل شده و در برخی از کشورها مانند ایران و افغانستان علاوه بر آنها، مادر بزرگ و پدربزرگ را نیز در برمی گیرد، امروزه درحال تغییر است. این تغییرات در سوئد به گونه ای بوده که ازجمله برخی از جامعه شناسان آمریکائی از آن انتقاد کرده و آن را تهدید بزرگی برای خانواده دانسته اند.
اما برخی از جامعه شناسان ازاین تغییرات حمایت می کنند که ازجمله می توان از دکتر مهرداد درویش پور نام برد. او استاد جامعه شناسی درمدرسه عالی ملاردالن در استکهلم است و تحقیقات زیادی درمورد خانواده انجام داده است.
او درگفتگوئی با پژواک با اشاره به وجود ۱۷ نوع ساختار خانواده در سوئد، به برخی از آنها اشاره می کند. مهرداد درویش پور در این گفتگو همچنین از جایگزینی کودک محوری به جای پدر محوری در ترکیب جدید خانواده به خصوص در سوئد و همچنین از تاثیر دو جانبه ی مهاجران در ترکیب خانواده و تعداد بیشتر فرزندان در خانوارهای سوئدی می گوید.
او درمجموع تغییر ساختار خانواده سنتی را بسیاردموکراتیک و مثبت می داند. او در رابطه با وضعییت کودکان در ساختار جدید خانواده نیز می گوید آنچه که به کودکان آرامش و تامین جسمی و روحی می دهد توجه به آنها درخانواده است و این توجه می تواند درهر یک از این هفده شکل خانواده وجود داشته باشد و تنها زندگی در خانواده ای با ساختار سنتی نیست که رضایت آنها را تامین می کند، بلکه دادن عشق و آرامش به آنهاست که مهم است.